Tandblegning

Tandblegning

Tandblegning er en blegeproces, som lysner misfarvninger i tænderne. Der er 2 metoder : Enten bruges en stærk blegegel, der påføres direkte på tænderne i 1 time (klinikblegning), eller også bruges en meget mildere blegegel, der lægges i en skinne, som er formet efter tænderne. Skinnen skal så bæres nogle få timer hver dag i nogle dage, eller man kan sove med skinnen.

Vi får alle mere gule tænder med alderen. De mest almindelige årsager er indtrængen af farvede molekyler i emaljen fra rygning, kaffe, te, rødvin samt andre farvede fødevarer. Gule og misfarvede tænder kan på blot få dage lysnes i væsentlig grad. Alle, som ikke har porcelæns- eller plastreparationer på forsiden af tænderne, kan bruge tandblegning. Såfremt man har fyldninger på forsiden af fortænderne og foretager en tandblegning, skal man dog regne med at skulle udskifte disse fyldninger efter endt behandling til den nye, lysere farve, ens egne tænder får.

Tandblegning er ikke en permanent behandling. Resultatet holder fra 1 til 4 år, afhængig af dine personlige spise- drikke og rygevaner. Drikker du meget kaffe eller rødvin, eller ryger du meget, skal du genbehandles hyppigere.

Nogle personer vil under behandlingen opleve isninger og ekstra følsomhed i tandhalsene. Dette forsvinder dog fuldstændigt efter endt behandling.

Har du meget gule tænder, får du ikke pludseligt kridhvide tænder. Én med pæne hvide tænder vil af én behandling få meget lyse tænder, hvorimod én med meget gule tænder, misfarvet af mange års tobaksforbrug, vil få normalt udseende tænder.

Klinikblegning (1 times blegning) giver hurtigst resultat, men holder ikke helt så længe. Med skinnebehandlingen foregår processen over et antal dage, som sikrer, at brintoverilten trænger dybere ind i tænderne og derved giver hvidere tænder og holder længere. Samtidig er den lavere brintoveriltekoncentration blidere mod tandkødet. Som yderligere fordel kan det sæt skinner, der laves til dig, genbruges år efter år til genopfriskningsbehandling. Det er derfor langt billigere i det lange løb at holde sine tænder hvide med skinnebehandlingen.

Behandlingen starter med, at der tages et aftryk af dine tænder. En skinne formes af en tandtekniker, så den passer 100% til dine tænder. Skinnerne prøves i munden, og der gives instruktion i brug. Hjemme påføres blegegel i skinnen efter instruktionen 1 gang dagligt (evt. nat) i den anbefalede behandlingsperiode.