Tandfyldninger

Tandfyldninger

Plastfyldninger

Kompositter er tandfarvede plastfyldninger. Fyldningen bygges op i forskellige lag, og man anvender ofte en lampe med blåt lys for at få fyldningerne til at stivne.

Hvor længe en plastfyldning holder, afhænger af patientens mundhygiejne, fyldningens størrelse og beliggenhed samt forskellige medicinske faktorer. De har i forskellige undersøgelser vist sig at holde mellem fem og otte år.

Fordele - Tandfarvet. Man kan efterligne tandens egen farve. Skånsom mod tanden, fordi fyldningen limes til tanden.

Ulemper - Dårligere holdbarhed ved meget store fyldninger. Tandlægen skal kunne holde området tørt, mens tanden fyldes. Kan ikke anvendes, hvis patienten ikke tåler materialet.

Amalgam

Amalgam (sølvfyldninger) introduceredes indenfor tandpleje omkring 1820. Da materialet indeholder kviksølv, er der blevet sat spørgsmålstegn ved det i mange år. Selvom kviksølv er et giftigt stof i sig selv, så bindes det kemisk til andre stoffer i amalgamet og er derfor acceptabelt at anvende i tandfyldninger. I denne tilstand er materialet ganske stabilt.

Ingen undersøgelse har endnu kunnet finde sammenhæng mellem amalgamfyldninger og mere generelle tilstande hos de patienter, som har amalgamfyldninger.

Amalgam anvendes i langt mindre grad af tandlæger i dag. Hvis man ikke har oplevet problemer, skal man ikke udskifte de gamle amalgamfyldninger med et andet materiale. Det skyldes bl.a., at når man fjerner en fyldning fra en tand, ødelægges lidt af den friske tand, og den kan tage skade og blive svagere.

Amalgamfyldninger er ikke formstabile og kan med tiden sprække dele af tanden. Det vil tandlægen holde øje med. Hvor længe en amalgamfyldning holder, afhænger af mundhygiejnen og fyldningens størrelse og beliggenhed, samt af forskellige medicinske faktorer.

Fordele - Holdbart. Hurtigt at bruge. Billigt. Fyldninger kan laves på områder, hvor det er svært at holde tørt.

Ulemper - Indeholder kviksølv. Ikke tandfarvet. Kan ikke anvendes, hvis patienten ikke tåler materialet.